צ'י קונג איך מתחילים? שאלה זו מופנית אלינו דרך עמוד הפייסבוק וערוץ היוטיוב של בית הספר לעיתים קרובות. תרגול צ'י קונג תופס פופולריות רבה בישראל, רבים שואלים את עצמם איך נכון להתחיל ?
במאמר זה אמיר פרלמן מייסד מדיקל צ'י קונג ישראל עונה על השאלה ונותן כמה טיפים חשובים עבור מי שמבקש להתחיל ללמוד ולתרגל צ'י קונג.

צ'י קונג הנה אמנות ריפוי מעולם הרפואה הסינית האנרגטית. בימינו עקב עדויות מצטברות המדגימות את שלל ההטבות הבריאותיות להם זוכים מתרגלי צ'י קונג, תודעה זו הולכת ונבנית בציבור, תרגול סדרות כחלק משגרת חיים בריאה הולך ותופס תאוצה במערב וכיום ניתן לראות מתרגלי צ'י קונג גם בפארק הירקון בתל אביב, כפועל יוצא יותר ויותר קורסים, סדנאות וקבוצות תרגול מוצעות לציבור הישראלי מאי פעם בעבר.

כמו תמיד כאשר יש היצע גדול נשאלת השאלה מה נכון עבורי ? איזו שיטה ללמוד ? היכן כדאי ללמוד וכולי.

שאלות אלה בהחלט במקומן שכן לא כל סוגי הצ'י קונג שווים, ויש תרגול יעודי לאתגרי בריאות שנים, תרגול מותאם לאמנויות לחימה, ותרגול לשם אריכות ימים. במאמר זה ננסה לעשות עבור קהל המתרגלים החדשים סדר ונענה על כמה שאלות חוזרות ונשנות שאנו מקבלים מפניות שמגיעות אלינו תדיר דרך האתר ועמוד הפייסבוק של מדיקל צ'י קונג ישראל.

מהי השיטה הכי מתאימה למתחילים ?

כמתרגל ותיק המכיר סדרות צ'י קונג רבות אני מוצא שלפני שניגשים ללמוד שיטה או פרוטוקול תנועה מכוון לטיפול באתגרי בריאות ספציפיים יש חשיבות עליונה ללימוד היציבה הנכונה ועקרונות תנועה נכונה. הלימוד הזה נעשה בדרך הטובה והיעילה ביותר באמצעות הסדרות הקלאסיות ממסורת הצ'י קונג הרפואי. סדרת חמשת היסודות, סדרת בא דוואן ג'ין, או טאי צ'י צ'י קונג עבור מי שמכוון ללמוד טאי צ'י צ'ואן. סדרת קלאסיות אלה הן נקודת התחלה טובה עבור כל מי שנכנס לעולם הצ'י קונג. והדבר החשוב יותר יהיה בהקשר זה ממי לומדים ולא איזה מסדרות היסוד טובה יותר, פשוט כי כולן טובות.

רק לאחר שרוכשים יסודות טובים ומפנימים את עקרונות תנועה הנכונה התלמיד יכול לבחור מיקוד לתרגול בין אם זה פרוטוקול לטיפול באתגרי בריאות אתם הוא מתמודד או לימוד אמנויות לחימה רכות המבוססות צ'י כגון טאי צ'י צ'ואן.

אין לדלג על השלב החשוב ביותר בתחילת הדרך, שלב לימוד היסודות שבלעדיהם התרגול יכול להחשב כ התעמלות בריאה במקרה הטוב אך לא יהיה נכון להגדיר כל תנועה בשם "צ'י קונג". משמעות המושג צ'י קונג בתרגום מהותי ולא מילולי יבש יהיה מיומנות בעבודה עם ביו-אנרגיה. ולשם כך יש להכיר את מנח הגוף המאפשר זאת, את עקרונות היציבה והתנועה ואת תרשים הזרימה האנרגטי בגוף האדם.

השקעה בלימוד יסודי מקנה תשתית המאפשרת התקדמות מהירה בהמשך, דיוק בביצוע הסדרות תוך שימת דגש על הנקודות הנכונות. זהו המפתח לזרימה ואיזון אנרגטי, חיוניות גבוהה ובריאות איתנה.

האם ניתן ללמוד מוידאו ?

כיום לימודים און ליין נעשו זמינים ואף אנו במדיקל צ'י קונג ישראל מעלים סדרות רבות לתרגול בבית לאתר בכדי לתת שירות לקהל מתרגלי הצ'י קונג דובר העברית. אם זאת חשוב מאוד לציין כי בתחילת הדרך במיוחד יש חשיבות אדירה למפגש שבועי עם מורה. המפגש עם מדריך המבין לעומק את התרגול נותן מבט מעמיק ופותח צוהר גם לצד הפילוסופי מאחורי התרגול. עומק ההבנה משנה מקצה לקצה את רמת התרגול ובכדי שהתרגול יהיה יעיל לא די בחיקוי התנועות של המדריך, ההבנה והכוונה הם המפתח המאפשר להגיע לפנימיות התרגול.

נקודה כואבת נוספת בה נתקלתי לא פעם כמורה היא שפעמים רבות הגיעו אלינו תלמידים שאפילו למדו מסרטונים המוצעים אצלנו באתר והלכה למעשה למדו איתי און ליין, על פי רוב בבסיס התנועה אצלם נשתרשו טעויות שבגינם עמלתי חודשים בכדי "לנקות" הרגלים רעים שדבקו בהם במהלך הקורס. הסיבה מאוד פשוטה הוידאו בניגוד למורה העומד מול הכתה במציאות אינו מתקן את התלמיד כאשר הוא טועה! במקרים רבים בהעדר הסבר והכוונה אישית התלמיד לא יהיה מודע לחסימות, מתח או חוסר איזון בתנועה וכך ככל שעובר זמן רב יותר בתרגול מול הוידאו ללא הכוונה והשגחה התלמיד מסגל הרגלי תנועה לא נכונים.

עבור תלמידים בראשית דרכם סרטוני הדרכה מהווים כלי עזר נפלא לצורך תמיכה בתרגול בבית אך אינם מהווים תחליף ללימוד מסודר עם הדרכה אישית איכותית ממדריך, לכל הפחות בשנת הלימוד הראשונה.

מנגד ראוי לציין כי עבור מתרגלים ותיקים, מדריכי צ'י קונג ואנשים הנמצאים בתחום די זמן בכדי לרכוש את יסודות היציבה והתנועה הנכונים, סרטון וידאו עשוי להיות כלי נפלא כדי להכיר סדרות צ'י קונג חדשות ולהרחיב את ארגז הכלים שלהם.

בחירת המסגרת הנכונה ללמוד בה

כמובן שעומק הידע ורמת התרגול של המורה מהווים גורם מאוד משמעותי אך אין זה מספיק, השיקול השני בחשיבותו לאחר רמת המקצועיות והבקיאות של המורה יהיה החיבור בין התלמיד למורה. חז"ל כבר אמרו זאת לפני בזו הלשון "לעולם ילמד אדם תורה במקום שלבו חפץ" . לצערי רבים מתלמידי שפגשתי בקורס או בסדנאות הפתוחות לקהל הרחב ניסו צ'י קונג בעבר ולדבריהם "לא התחברו". במקרים רבים חוסר החיבור היה קשור יותר לדרך הלימוד או לאיכות ההוראה מאשר לחומר הנלמד. מורה טוב יכול לתת לך את ההרגש העמוק  "give you the feeling of it" ובלעדי זה גם סדרות הצ'י קונג המופלאות ביותר או פורם הטאי צ'י המלא חכמה ויופי עלולים לעבור כתרגול איטי ומשעמם חסר עומק וחסר חיות.

כימיה טובה בין התלמיד למורה היא לפעמים הגורם המשמעותי ביותר בהתקדמות התלמיד, ובכלל הדינמיקה הפנימית בקבוצה. להיות חלק מקבוצת תרגול איכותית בה אתם מרגישים בבית עושה במקרים רבים את כל ההבדל, מניסיון של שנים רבות כמורה והתבוננות בקבוצות הלימוד בפריסה ארצית של מדיקל צ'י קונג ישראל עובדה זו מתגלה וצפה שוב ושוב, ישנם מקרים רבים בהם הקבוצה פשוט ממריאה והופכת לכוח אדיר בזכות עצמה. התלמידים מקיימים מפגש שבועי משותף מעבר לשיעור הקבוע, משתפים מידע וסיכומי שיעור, מעלים תמונות ומשתפים חוויות מתרגול במקומות יפים בטבע. כאשר נוצרת אווירה חמה של משפחה הקבוצה כולה מרוויחה ולהיות חלק מקבוצה תומכת הופך את ההתמדה בשגרת תרגול בריא ומבריא לחוויה נעימה ומעצימה ללא הקושי של "לאסוף את עצמי" כל יום מחדש במאמץ לשמור את שגרת האימון.

צ'י קונג איך מתחילים

בתצלום הנ"ל נראים תלמידי שנה א (קורס הכשרת מדריכים) של מדיקל צ'י קונג ישראל בתרגול משותף על חוף הים, חוויה עוצמתית של תרגול משותף בטבע היא אחת הדרכים הכיפיות ביותר שיש לתרגל צ'י קונג.

סיכום צ'י קונג איך מתחילים בנקודות עיקריות:

המאמר מוגש מאת אמיר פרלמן

מייסד מדיקל צ'י קונג ישראל בית ספר להכשרת מדריכי צ'י קונג וטאי צ'י

דילוג לתוכן